Persbericht: keuze Vlaamse regering voor BAM-tracé

Fietsersbond Antwerpen betreurt de keuze van de Vlaamse regering en stad Antwerpen voor het BAM-trace. Die biedt geen oplossing voor de mobiliteitsknoop en doet de lucht- en levenskwaliteit er enkel op achteruitgaan in de stad.

Het is duidelijk: volksgezondheid is nog steeds geen belangrijk item voor de politiek. Na jaren bedenktijd en ademruimte beslist de regering vandaag op een drafje voor net dat tracé dat het slechtst scoort op vlak van gezondheid.

Niet alleen voor de bewoners van Antwerpen een grote stap achteruit, ook voor iedereen die zich per fiets in en rond de stad verplaatst slecht nieuws. Met het BAM tracé wordt gekozen voor 3 minuten minder reistijd (t.o.v. het Meccanotracé), ten koste weliswaar van iedereen die zich op een gezonde manier door de stad wilt bewegen.

Het is nobel dat Antwerpen zich inzet om van het fietsen een aangename manier van verplaatsen te maken. Maar vlotte fietswegen zijn pas echt aantrekkelijk als ze fietsers toelaten in een gezonde en aangename omgeving te fietsen. Overmatige luchtvervuiling en lawaaihinder zijn dus ongewenst. Met het BAM-tracé wordt het onmogelijk voor Antwerpen haar hoge plaats op de Copenhagenize Index, de prestigieuze lijst van fietsvriendelijke steden, te behouden en wordt het verder verfietsen van de stad bemoeilijkt.

De Fietsersbond wenst dat de regering haar keuze herziet en dat de zwakke weggebruiker zich op een aangename manier in een gezonde omgeving kan verplaatsen. De kans is groot dat de files daarmee wél fundamenteel verminderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s