De fiets: gewogen en te licht bevonden (door het Gewest)?

De fiets is een uitstekend vervoersmiddel in zijn niche van korte verplaatsingen. Maar hoe populair is nu de fiets? Echt veel cijfers zijn er niet. Toch een poging voor een vergelijking met de reizigersaantallen van pakweg De Lijn….

Met enkele cijfertjes uit het Vlaams Totaalplan Fiets (oktober 2002)  kunnen we aan de slag. Een Deen fietst gemiddeld 900km, een Nederlander gemiddeld 800km. En een Vlaming gemiddeld 600km (Totaalplan Fiets, blz. 23). Dat cijfer stamt uit 2000, laten we aannemen (en hopen) dat het ondertussen zeker niet gedaald is! Ik heb toch niet die indruk. Wel integendeel.

In datzelfde Totaalplan Fiets, op blz. 24, staat te lezen dat 82% van de verplaatsingen met de fiets minder dan 5km zijn, en 18% meer dan 5km. Laten we aannemen dat de gemiddelde rit met de fiets 4km is?

Met 600 fietskilometers per jaar en 4km per rit doet een Vlaming dus gemiddeld 150 ritjes per jaar met de fiets.

Hoeveel Vlamingen zijn er? In 2007 waren we met 6.117.440 in het Vlaams Gewest.

We vermenigvuldigen deze 2 getallen en het resultaat is het aantal ritjes met de fiets in het Vlaams Gewest in één jaar. We komen uit op 917 miljoen fietserverplaatsingen.

Vergelijken we dat met de meest recente cijfers van De Lijn qua aantal vervoerde passagiers. In 2007 483 miljoen reizigers, in de eerste helft van 2008 250 miljoen. Over gans het jaar ligt het half miljard in het verschiet. Dat zijn de cijfers die De Lijn zelf naar buiten brengt, en die overigens onder vuur liggen… De forfaitaire berekeningsnormen voor het aantal verplaatsingen per abonnement liggen dubbel zo hoog als in Nederland. Mogelijks is het werkelijke aantal verplaatsingen daarom 25% lager dan het gerapporteerde aantal.

Hoe dan ook, ik geef De Lijn het voordeel van de twijfel en houd het op 500 miljoen verplaatsingen. In 2007 ontving De Lijn daarvoor een overheidsdotatie van 733 miljoen Euro. Dat komt neer op anderhalve Euro per gemaakte verplaatsing. Je zou daar nog kunnen bijtellen de middelen uit een vehikel als Lijn Invest, een PPS constructie om op korte termijn grote sommen extra beschikbaar te maken voor infrastructuur in openbaar vervoer.

Dus:

Verplaatsingen [miljoen]

Investering overheid [miljoen Euro]

Geïnvesteerd per verplaatsing [Euro]

De fiets

917

60

0,065

De Lijn

500

733

1,47

Samenvattende tabel met berekening van de investering per verplaatsing.

Conclusie? Het Vlaams Gewest betaalt voor elk van uw tram- en busritjes 1,47 Euro. Want het Gewest vindt het belangrijk dat u het openbaar vervoer neemt.

Het Vlaams Gewest stelt tegenover elke verplaatsing met de fiets luttele 6,5 eurocent. NUL KOMMA NUL ZES VIJF EURO… De fameuze 60 miljoen Euro per jaar. En datzelfde Gewest vindt dat, bij monde van de Ministers op het fietscongres vorige week, een hele prestatie. Ik ben alvast niet erg onder de indruk…

Overdrijven de fietser als ze zeggen dat het gerust wat meer mag zijn voor de fiets? Ik vind van niet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s