Kritische Massa

Internationaal bestaat er een concept van fietsevenement onder de naam Critical Mass. Het idee: gewoonlijk op de laatste vrijdag van de maand komen in steden over heel de wereld fietsers op straat. In beginsel is het de bedoeling om aandacht op te eisen voor de positie van de fietser in het verkeer.

Indien voldoende fietsers zich samen in het verkeer begeven kan een kritische massa bereikt worden waardoor deze groep niet kan worden weggedrumd. Een beetje zoals vissen die zich in een school ophouden en daardoor minder kwetsbaar worden.

Het gebeurt allemaal spontaan, het gebeuren is in essentie ‘anarchistisch’ in die zin dat er geen leiderschap is. Niet in de zin dat wetten niet meer gerespecteerd hoeven te worden!

De eerste keer vond plaats in San Fransisco in 1992, toen op 25 september amper een 10-tal fietsers opdaagden. Intussen zijn er honderden steden wereldwijd waar Critical Mass ritjes worden afgetrapt. Zou Antwerpen vroeg of laat ook in dit rijtje kunnen opduiken? Meer info over Critical Mass in dit Wikipedia-artikel.

In sommige steden komen duizenden fietsers af op de Critical Mass ritten! Eind juli 2008 in New York werd het even te veel voor een politie-agent… Hij ‘neutraliseert’ in een geheel eigen stijl een deelnemer. De agent verklaarde dat de fietser op hem wilde inrijden. Helaas, er was een voetgangende-omstaander die de scene filmde. U raadt het vervolg, het filmpje verspreidt zich als een lopend vuurtje over internet…

En de agent? Die heeft kantoordienst in afwachting van een onderzoek (New York Times artikel 1artikel 2).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s