an wie het eventueel aanbelangt: het verslag en bijlagen van de vergadering over het wijkcirculatieplan in deze buurt op 23 juni laatstleden.
3-voorgestelde-circulatie-variant-1
Ondertussen is er ook protest tegen de knip van de Anselmostraat, zie artikel.
En halfweg juli viel er in deze buurt een zwaar ongeval met een fietser te noteren.
Als inwoner van de Sanderusstraat komen wij vollop in het nieuwe verkeersplan te zitten. Afin, er is een weg rond de knip dus wij geraken nog overal al zullen we wat moeten rondrijden. Daar zit nu net het probleem : het verkeer dat de Lange Lozannastraat gebruikt als “sluipweg”voor de Mechelsesteenweg zal nu de kleine omliggende straatjes gaan gebruiken. Gevolg : de buurtbewoners zullen nog meer last van sluipverkeer. En het probleem wordt verschoven. Nu is het een klein beetje aanschuiven op de Lange Lozannastraat (zonder echte overlast), dan wordt het gevaarlijk druk in de kleine straatjes.
Meer jonge gezinnen in’t stad wilt het gemeentebestuur, maar je mag je auto NIET meebrengen, dat staat in de kleine lettertjes…
Ik treed prydith volledig bij:
Een volledige autovrije wijk is een utopie en draagt vermoedelijk ook niet de voorkeur van het gros van de buurtbewoners uit. Maar velen streven wel naar minder autoverkeer. Dit plan zal echter de verkeersdrukte niet verminderen -daar is geen enkele aanwijzing, geen enkele garantie voor-, het zal de verkeersstromen enkel verleggen naar andere woongedeelten: omdat er geen alternatief -de Mechelsesteenweg is er één volgens het plan maar is er in werkelijkheid geen wegens nu al oververzadigd- wordt geboden voor mensen die de stad inwillen en evenmin een rem wordt gezet op die instroom, wat ook wij best wel willen.
Wil men dat laatste doen dan moet de knip aan Lozanastraat-Jan Van Rijswijcklaan, gelegd en Markgravelei-Jan Van Rijswijcklaan gelegd worden en moet de Van Schoonbekestraat eenrichting worden om die sluipweg af te snijden. We zijn niet tegen het principe van de knip maar de plaatsing in dit geval verlegt enkel het verkeersprobleem. Het biedt geen enkele oplossing. Het maakt de wijk ook niet fietsvriendelijker omdat enkel een klein stukje Lozanastraat en Markgravelei minder druk worden. De rest van het autoverkeer zal zijn weg via kleinere straten zoeken wat het fietscomfort daar fors zal verminderen.
Het plan werkt zelfs niet ontradend omdat er een andere boulevard wordt geopend: Lange Lozanastraat-Ballaerstraat-Pyckestraat-Broederminstraat en dan via wat zijstraten (er zijn sluipwegen zat) weer naar de oorspronkelijke route.
We kregen dit jaar reeds een verkeers-kado van GAPA: het betalend parkeren werd in onze buurt ingevoerd. Op momenten waarop er bijna nooit een parkeerprobleem was (gedurende weekdagen, tussen 9u en 18u was er steeds parkeermogelijkheid, zelfs in de tijd dat den Bell en Star Tax nog vele mensen in de buurt tewerk stelden. Maar laat ons niet treuren, nu kunnen eindelijk de grootouders betalen om overdag op hun kleinkinderen te komen passen …, zoals het ook hoort.
En na 19u is het parkeerprobleem groter geworden sinds de invoering van het betalend parkeren. Het olievlek-effect van het verlengd betalend parkeren op het Zuid is hier niet vreemd aan. Recent was de meest dichtbijzijnde parkeerplaats vanaf hoek Pyckestraat/Haantjeslei te vinden op de Markgravelei ter hoogte van de Sint-Laurentiuskerk.
Nu hopend afwachten op de nieuwe varianten van het verkeerscirculatieplan, waarbij rekening wordt gehouden met de wensen en noden van de meerderheid van de buurtbewoners.